Barion Pixel
  • Nincs termék a kívánságlistában.
  • Nincs termék az összehasonlításban.
  •  x 
  • Nincs termék a kosárban.

A mosható pelenkák felépítése szükségszerűen ugyanolyan. Kell valami ami felfogja a nedvességet, és kell valami ami megakadályozza a kiszivárgást. Így együtt működhet csak a pelenka.

A nedvszívó részeket általánosságban belsőknek szoktuk nevezni, a nedvességzáró részt pedig külsőknek, ha mindkét funkció egyben van akkor OP (one parts vagy one step) pelenkáról beszélhetünk, amiket az eldobhatóhoz hasonló módon egy lépésben tudunk feladni a babára.

Ezek a fő részei mindegyik pelenkának. A pelenkák fontos tulajdonságai ezen kívül a szabásuk-kialakításuk (pl zsebes, vagy prefold) az alapanyaguk is (pl PUL, bambusz stb), a méretezésük (1 méretes, 2 méretes több méretes) a rögzítésük (tépőzáras, snappys, kötős stb) Így aztán egy pelenka pontos meghatározása mindezek felsorolása egymás után. Az egyes tulajdonságok leírását egy kérdésnél bonyolult lenne felsorolni és osztályozni. Így azokat inkább külön külön próbálom majd leírni.Pelenka tipusok

 

A belső pelenkák mindig csak a nedvszívásról gondoskodnak.
A legegyszerűbb a hajdani Tetra márkanév alatt futó mull (lap) pelenka, amit formára hajtogattak eleink, és biztostűvel rögzítettek a babán. Ma is elérhető és hasznos kis jószág, de van már ennél jobb is.
A tovább fejlesztett változata a Prefold (rövidítve prefi) pelenka ami néhány hajtogatási műveletet megspórol azáltal, hogy több réteg anyag előre van hajtogatva és össze van varrva.
A prefold kissé még mindig munkaigényes megoldását továbbfejlesztve már a kontúr pelenkát kapjuk. Ez már nagyon hasonlít egy nadrágpelushoz, de még mindig a biztosító tű vagy a snappy kapocs zárja össze. És nincs gumirozása a széleken.
A nadrág szabású belső pelenka már patenttel tépőzárral vagy megkötővel zárható, a gumizása révén  szépen illeszkedik.
Vannak még egyszerű téglalap vagy piskóta fromájú betétek amik néhány speciálisan kialakított külső pelenkához tartoznak, vagy a belső pelenkák nedvszívó képességét lehet velük növelni.
Pelenka belso tipusok
 

A külső pelenkák nagyon lényeges részei a mosható pelenka rendszernek. A nedvességzárás a feladatuk, és mindezt úgy szeretnénk elérni, hogy ne legyen a gyerek popsiján egy műanyag csomagolás.

A külső pelenkákhoz a leggyakrabban gyapjút vagy PUL-t szoktunk felhasználni. Mindkét alapanyagból többféle kialakítású pelenka külső készülhet. Lehetne még Polárból és taftból is, de ezek nem terjedtek el valamiért. A régi gumibugyikat szerintem felejtsük el. Bár lehet még kapni, de nagyon egészségtelennek tartom.

Az OP (one part vagy one step) egy lépésben feladható pelenkafajták szabása és kialakítása nagyon hasonlít a megszokott eldobható pelenkákéra. Feladni is pont ugyanolyan egyszerű. Ha a legkevesebb munkával szeretnél környezetbarát módon pelenkázni, akkor ezt a pelenkát neked találták ki.

A leggyakoribb fajtái:

2 in 1 vagy egyszerűbben zsebes pelenka + nedvszívó betét. Általában PUL külső és bambusz pamut vagy PES belső rétegből készült pelenkán elöl hátul vagy oldalt kialakított zsebbe lehet a betéteket bedugni.

In snap vagy bepatentozható pelenka + patentos betét. A nadrág fazonú pelenkába a betéteket patentokkal lehet rögzíteni.

Hibrid pelenka: nevét arról kapta, hogy a pelenka csónak formájú betét tartójába nem csak mosható, hanem eldobható nedvszívó betétet is lehet tenni.

A fenti három fajta pelenka önmagában nem, csak a betétekkel együtt működik. Betétek nélkül semmi nedvszívó képességük nincsen.

AIO Ez az a pelenkatípus, aminél minden egyben van. Nagyszülő és apabarát pelenkának is szokták nevezni, ugyanis ahogy levesszük a szárítóról, már mehet is a babára, nem kell semmit sem belerakni.

Van még egy részben ide tartozó pelenka típus ez pedig a leszoktató bugyi. Egybevarrt pelenka, de a nedvszívó képessége nem túl sok. Inkább csak arra elég, hogy a becsurranó pisi a leszokófélben lévő gyermeknél ne áztassa el az egész ruházatot.

Keresés mobil