Csimota Pelenka

Keresés


Részletes keresés

A kosár tartalma

0 Products - 0,0 Ft
Go to cart

GYIK

Mitől mennek tönkre a mosható pelenkáim?

Sajnos elég gyakran előforduló probléma, hogy a pelenka nemhogy kettő, de egy gyermeket sem tud kiszolgálni. Ez nagyon bosszantó jelenség, de a bosszankodás elkerülhető, ha jó minőségű és garanciális terméket vásárolunk.

A leggyakrabban előforduló indok az alacsony minőségű alapanyag!

A rossz minőségű szálas-anyagból  készült szövet vagy kelme, amiből a pelenkát varrták okozza a legtöbb problémát. Kiváltképpen, "ha  gyenge minőségű (pl. éretlen) szálból készülnek a fonalak (főleg a keresztirányú vetülékek), továbbá ha a kikészítőüzemi fehérítésnél mind az oxidatív, mind a hidrolízises (pl. ásványi savas) reakció bekövetkezik" [1] aminek következménye a cellulóz korai lebomlása.

Ha a pelenka fél éven belül maradandóan károsodik habozás nélkül keressük meg a készítőt, és érvényesítsük a garanciát. Ne fogadjuk el az ilyenkor szokásos kifogásokat, hogy nem rendeltetésszerűen használtuk a terméket.
Elterjedt tévhit például, hogy az ecet tönkreteszi a pelenkát. Ez csak akkor lehetne igaz, ha magas hőfokon tömény 10 vagy annál több százalékos ecetet használnánk.
A Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület (TMTE) szakvéleményének kivonata szerint a hideg, öblítő vagy tároló vízhez adagolt kevesebb, mint 1-2%-os töménységű ecet mérhető károsító hatással nem bír:
Az ecet hatása a pelenkára öblítésnél és tárolásnál.
A cellulóz alapú textíliák, mint a pamut, a bambusz, a len, a kender és hasonlók tönkremenetele tehát nem függ az ecettől.


Mi okozhatja a jó minőségű pelenkák korai romlását?


Leginkább a klór tartalmú fehérítők tehetnek kárt bennük, mint pl a hipó. (vigyázat nem az optikai fehérítők) . Magas hőfokon a hipó igen komoly szilárdságcsökkenést tud okozni, így ezt minden pelenkánál kerüljük.
Ha mindenképpen fehéríteni szeretnénk használjunk natrium perkarbonátot.
Az általános mosószerek nyugodtan alkalmazhatók. "A fehér termékekre ajánlott, „kémiai fehérítőszert tartalmazó” mosószerekben a hatóanyag hidrogén-peroxid különböző sóiból (pl. nátrium-perborát, nátrium-perborát-monohidrát, nátriumkarbonát-peroxihidrát, nátrium-perkarbonát, nátrium-perszulfát, stb.) áll. Ezek általában meleg tartományban bomlanak olyannyira, hogy aktív oxidáló hatásukat biztonsággal kifejtsék. Az ilyen oxidálószerek jelentős károsodást nem okoznak. " [1]

Nagyon komoly károsodást tudnak okozni a mikroorganizmusok. Ezek hatásait azonban jelen szakvélemény nem vizsgálta. (ennek külön köteteket lehetne szánni) Azonban mindenképpen ajánlott a pelenkákat a mikroorganizmusoktól valamilyen módon védeni, fertőtleníteni.

Ezen kívül az ásványi  (szervetlen) savak bírnak igen komoly károsító hatással. Ilyeneket tartalmaznak egyes tisztítószerek (vízkőoldó, rozsdaoldó, WC tisztítószerek) Ezeket tartsuk távol a pelenkáktól, és ha valahol használtuk, a használat után alaposan öblítsük le.

A szakvélemény alapján tehát nyugodtan használhatjuk a mosható pelenkák mosásakor a megszokott mosószerünket. Tárolhatjuk őket alacsony töménységű ecetes hideg vízben. (ha 10 liter vízhez 1 liter 10%-os ecetet adagolunk akkor annak a töménysége már csak 1%-os, ha csak 2 dl-t akkor már csak 0,2 %-os), és az öblítéshez is használhatunk hígított  például 5%-os ecetet.


[1] Kutasi Csaba - textilipari üzemmérnök, igazságügyi szakértő, a TMTE szakértői véleménye. (2017.01.05)
Joomla Extensions
Joomla Extensions