Csimota Pelenka

Hogy lehet a pelenkákat szagtalanítani?

Apa kiakadt nálunk. Azt mondta, ha ezt nem szüntetem meg, akkor térjünk vissza a rendes (eldobhatós) pelusra, mert zavarja.

 

Az, hogy a használt pelenkának pisi szaga van szerintem elkerülhetetlen. A gondot az jelenti, amikor a mosott pelenkának is pisi szaga van. Ilyenkor jó alapos mosás (sok vízzel) segíthet. Érdemes hetente 1x legalább hosszú programmal mosni a pelusokat, vagy 2x kimosni egymás után. A kézzel öblögetés tapasztalataim szerint nem sokat segít.
Ha apát zavarja a pisi szag, akkor sűrűbben kell cserélni a pelenkát.

A fogzós időszakban volt olyan, hogy fél óránként ellenőriztem a pelenkát, és amint nedves lett cseréltem. Ettől nem lett több a mosnivalóm, mert kisebb vékonyabb csomagot pakoltam a fenekére. (pl csak 1 bambusz betétet tettem a kombi külsőmbe. Csak időben került többe, mert gyakrabban kellett cserélni. De csak így tudtam elkerülni, hogy kiütéses legyen a bőre, olyan csípős volt a vizelete. A Vizeletben egyébként nincs ammónia egészséges gyereknél. Az ammónia a vizelet bomlásának mellékterméke. Ami azonnal elkezdődik amint a vizelet létrejön. Egészséges babáknál a vizelet nem tartózkodik sokat a hólyagban, hanem sűrűn kis adagokban kiürül. Ha már szobatisztaság fele jár a gyermek, akkor ez megváltozik, és ritkábban nagyobb adagokban ürül. Ilyenkor már előfordulhat ammónia a vizeletben. Ha kicsi babáknak a friss vizelete ammónia szagú, akkor érdemes orvoshoz vinni. Lehet, hogy semmit nem állapít meg, de jobb félni, mint megijedni. Sokszor csak a túl kevés folyadék fogyasztás okozza. Még anyatejes babáknak is lehet adni tiszta vizet inni a szopizások között, ha pl lázas, vagy nagyon meleg van, (pl a túlfűtött lakásokban télen is) A pelenkákat emiatt nem kell másképp mosni. Bár saját tapasztalatom, hogy a nedves tárolásnál ritkábban kell szagtalanítani a pelenkákat, és a 60 fokos mosásnál szinte soha. A vizes áztatás ugyanis akadályozza az ammónia képződést, és ami képződik azt azonnal oldatba kerül, amit az öblítő vízzel azonnal ki is öntünk.  Más gyártók bambusz pelenkáival nincs tapasztalatom, csak a saját bambusz pelenkáimmal, amiket lehet nedvesen tárolni és 60 fokon mosni. Ezekkel nekem az elmúlt 7,5 évben egyszer sem kellett ammónia mentesítenem. Ilyen problémája a nővéremnek volt, de az is megszűnt amint áttért a nedves tárolásra.

 

Partnerek

Joomla Extensions
Joomla Extensions