Csimota Pelenka

Mitől mennek tönkre a mosható pelenkáim?

Sajnos elég gyakran előforduló probléma, hogy a pelenka nemhogy kettő, de egy gyermeket sem tud kiszolgálni. Ez nagyon bosszantó jelenség, de a bosszankodás elkerülhető, ha jó minőségű és garanciális terméket vásárolunk.

A leggyakrabban előforduló indok az alacsony minőségű alapanyag!

A rossz minőségű szálas-anyagból  készült szövet vagy kelme, amiből a pelenkát varrták okozza a legtöbb problémát. Kiváltképpen, "ha  gyenge minőségű (pl. éretlen) szálból készülnek a fonalak (főleg a keresztirányú vetülékek), továbbá ha a kikészítőüzemi fehérítésnél mind az oxidatív, mind a hidrolízises (pl. ásványi savas) reakció bekövetkezik" [1] aminek következménye a cellulóz korai lebomlása.

Ha a pelenka fél éven belül maradandóan károsodik habozás nélkül keressük meg a készítőt, és érvényesítsük a garanciát. Ne fogadjuk el az ilyenkor szokásos kifogásokat, hogy nem rendeltetésszerűen használtuk a terméket.
Elterjedt tévhit például, hogy az ecet tönkreteszi a pelenkát. Ez csak akkor lehetne igaz, ha magas hőfokon tömény 10 vagy annál több százalékos ecetet használnánk.
A Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület (TMTE) szakvéleményének kivonata szerint a hideg, öblítő vagy tároló vízhez adagolt kevesebb, mint 1-2%-os töménységű ecet mérhető károsító hatással nem bír:

Az ecet hatása a pelenkára öblítésnél és tárolásnál.
A cellulóz alapú textíliák, mint a pamut, a bambusz, a len, a kender és hasonlók tönkremenetele tehát nem függ az ecettől.


Mi okozhatja a jó minőségű pelenkák korai romlását?


Leginkább a klór tartalmú fehérítők tehetnek kárt bennük, mint pl a hipó. (vigyázat nem az optikai fehérítők) . Magas hőfokon a hipó igen komoly szilárdságcsökkenést tud okozni, így ezt minden pelenkánál kerüljük.
Ha mindenképpen fehéríteni szeretnénk használjunk natrium perkarbonátot.
Az általános mosószerek nyugodtan alkalmazhatók. "A fehér termékekre ajánlott, „kémiai fehérítőszert tartalmazó” mosószerekben a hatóanyag hidrogén-peroxid különböző sóiból (pl. nátrium-perborát, nátrium-perborát-monohidrát, nátriumkarbonát-peroxihidrát, nátrium-perkarbonát, nátrium-perszulfát, stb.) áll. Ezek általában meleg tartományban bomlanak olyannyira, hogy aktív oxidáló hatásukat biztonsággal kifejtsék. Az ilyen oxidálószerek jelentős károsodást nem okoznak. " [1]

Nagyon komoly károsodást tudnak okozni a mikroorganizmusok. Ezek hatásait azonban jelen szakvélemény nem vizsgálta. (ennek külön köteteket lehetne szánni) Azonban mindenképpen ajánlott a pelenkákat a mikroorganizmusoktól valamilyen módon védeni, fertőtleníteni.

Ezen kívül az ásványi  (szervetlen) savak bírnak igen komoly károsító hatással. Ilyeneket tartalmaznak egyes tisztítószerek (vízkőoldó, rozsdaoldó, WC tisztítószerek) Ezeket tartsuk távol a pelenkáktól, és ha valahol használtuk, a használat után alaposan öblítsük le.

A szakvélemény alapján tehát nyugodtan használhatjuk a mosható pelenkák mosásakor a megszokott mosószerünket. Tárolhatjuk őket alacsony töménységű ecetes hideg vízben. (ha 10 liter vízhez 1 liter 10%-os ecetet adagolunk akkor annak a töménysége már csak 1%-os, ha csak 2 dl-t akkor már csak 0,2 %-os), és az öblítéshez is használhatunk hígított  például 5%-os ecetet.


[1] Kutasi Csaba - textilipari üzemmérnök, igazságügyi szakértő, a TMTE szakértői véleménye. (2017.01.05)
Hogyan fertőtlenítsem a pelenkát? Szükség van-e fertőtlenítő szerekre a tárolásnál vagy a mosásnál?

Igen a pelenkákat valamilyen módon fertőtleníteni szükséges, de itt ne gondoljunk valami bonyolult dologra. A legtöbb esetben éppen elegendő annyi, amit pl a használt babaruháknál szoktunk alkalmazni. Vagyis ki kell mosni a pelenkákat 60 fokon normál mosószerrel. Ha valakit ez nem nyugtat meg, akkor persze számos más fertőtlenítő módszert is igénybe vehet. A napon történő szárítás is elég hatásos. Az UV sugárzás jó fertőtlenítő. Az ecet és a citromsav is jól fertőtlenít megfelelő töménységben. Használhatunk fertőtlenítő szereket. Ilyen pl a natrium perkarbonát és más fertőtlenítő hatású mosószerek, vagy speciális pelenkafertőtlenítők. Ezeket én csak alkalmanként szoktam javasolni. Ha a gyermek vagy valaki a családban beteg, vagy használt pelenkát vásároltunk.  Mindennapos használatuk szerintem teljesen felesleges. A pelenkákon mosás után egyáltalán nincs több vagy más jellegű kórokozó, mint ami pl a padlón, a kertben , a bevásárló kocsin, a kutyánkon vagy macskánkon, vagy a tömegközlekedési eszközökön van. És a pelenkákat a gyermek általában nem veszi a szájába sem.

Hogy lehet a pelenkákat szagtalanítani?

Apa kiakadt nálunk. Azt mondta, ha ezt nem szüntetem meg, akkor térjünk vissza a rendes (eldobhatós) pelusra, mert zavarja.

 

Az, hogy a használt pelenkának pisi szaga van szerintem elkerülhetetlen. A gondot az jelenti, amikor a mosott pelenkának is pisi szaga van. Ilyenkor jó alapos mosás (sok vízzel) segíthet. Érdemes hetente 1x legalább hosszú programmal mosni a pelusokat, vagy 2x kimosni egymás után. A kézzel öblögetés tapasztalataim szerint nem sokat segít.
Ha apát zavarja a pisi szag, akkor sűrűbben kell cserélni a pelenkát.

Bővebben: Hogy lehet a pelenkákat szagtalanítani?

Milyen gyakran kell mosni a pelenkákat?

Én akkor szoktam mosni, ha van annyi koszos pelenka, hogy tele legyen a mosógép. A Csimota pelenkák súlya betéttel együtt 160-200 gramm, így az 5 kg-os gépbe kényelmesen belefér 20-30 db pelenka is akár. Napi öt db pelenkával számolva ez 4-5 naponként esedékes.

Ennél tovább nem javasolt várni, mert elég kellemetlen biologiai folyamatok indulnak meg akár nedvesen akár szárazon tároljuk a pelenkákat mosásig.

Az új pelenkákat tényleg többször ki kell mosni az első használat előtt?

Igen feltétlenül, mivel így a nedszívó képességük nő. Én használat előtt a pelenkákat legalább 5x kimostam.
Persze ez nem kötelező, de ha befér a pelenka más mellé a mosógépbe, érdemes megcsinálni. Másik oka, hogy így eltávolítható a gyártás során belekerült olaj, kosz és esetleges vegyszerek is.

Partnerek

Joomla Extensions
Joomla Extensions