Csimota Pelenka

Higiénikus a mosható pelenka? Nem veszélyes a baba egészségére?

Igen higiénikus. Legalábbis semmivel sem rosszabb, mint a játszótér vagy a tömegközlekedés, vagy bármi amivel a baba első éveiben találkozni fog. A pelenkákat minden használat után többféle fertőtlenítő hatásnak tesszük ki. Egyik vagy másik önmagában lehet nem is volna elég, de összeadva biztosan az. Kezdetnek ecetes vízben áztatjuk, vagy aki a száraz tárolás mellett dönt, az kiöblíti őket. Aztán 60 fokos mosószeres vízben mossuk, majd teljesen kiszárítjuk jó esetben napon, de a szárítógépben, radiátoron szárítás is elég hatékony. Mi az ami ezt el bírja viselni? Ráadásul ugye a pelenkát nem eszi meg a gyermek (mint pl a homokot a játszótéren) csak a fenekére tesszük. Sokan aggódnak a széklet miatt. Hova kerül, és hogyan? Nos én egy jó nagy méretű pelenkavédő papírt szoktam ajánlani, amivel az egész a WC-be dobható. Ez a legtisztább és laggyorsabb megoldás erre a problémára.

Mitől lenne környezetbarát a mosható pelenka? Hiszen ott a sok víz és mosószer amivel mossuk?

Ez a kérdés is gyakran felmerül a fórumokon. Sokan úgy gondolják, hogy a mosással rengeteg vizet szennyezünk, miközben az eldobhatóval semennyit. Ez azonban tévhit.

Az eldobható pelenkák összetevői között ott a cellulóz rost. Más néven papír. A papíripar bármely más iparágnál több vizet használ fel.
Ha a papírt fából gyártják, 1 tonna fehér papír előállításához szükséges anyag és energia:

417 m³ víz,
1700 kg fa (kb. 15-17 fa),
717 kWh energia,
181 kg mészkő,
87 kg kén,
6 tonna gőz,
60 kg klór
Na ezért is káros az eldobható. És nemcsak a pelenka, hanem a zsebkendő, a szalvéta, a konyhai törlőkendő, a tisztasági betét, és még sorolhatnám. Fillérekből ki lehet mosni egy konyharuhát vagy egy zsebkendőt. Mégis milliószámra dobjuk ki ezeket a papír termékeket.

Mennyivel olcsóbb a mosható pelenka, mint az eldobható?

Szerintem sokkal. De természetesen ez attól is függ, milyen és mennyi pelenkát vásárolunk akár a mosható pelenkából, akár az eldobhatóból. Ha valakinek nagyon kevés pénze van, akkor tetra pelenkával és minimális számú külsővel már 15 000 Ft beruházással is nekifoghat a mosható pelenkázásnak, és akkor már csak a mosás költségei vannak,

Bővebben: Mennyivel olcsóbb a mosható pelenka, mint az eldobható?

Nem árt a baba mozgásfejlődésének az a nagy csomag?

Valójában  nemhogy nem árt, de kifejezetten hasznos. Sokan aggódnak amiatt, hogy a gyermekük nem mászik már 5 hónaposan, mint a szomszéd kisfia. Azonban a túl korai erőltetése a különböző mozgásfajtáknak inkább árt, mint használ. (pl korai ültetés, vagy járás) A gyermeknek előbb meg kell erősödnie, és csak azután kell kúszni mászni, átfordulni, ülni, járni tanulni. Hagyjunk elegendő teret a mozgásra (játszószőnyeg, vagy tágas járóka), ahol szabadon próbálkozhat, és meg fog tanulni mindent idejében. Ortopéd szempontból pedig nagyon is ajánlott a mosható pelenka "A csípőízület kialakulásának feltétele, hogy meglegyen a combcsont gömbölyű feje. A helyes fejlődés a gyermekek széles pelenkázásával segíthető elő. Ezért tudatosítani kell, hogy a megfelelő pelenkázás a helyes fejlődés alapja. A csípőízületek helytelen kifejlődése - néhány tanulmány szerint a 30-40. évben bekövetkezett idő előtti ízületi kopással függhet össze." A saját gyermekeimet rendre mosható pelenkában vittem ortopédiai vizsgálatra. Kíváncsi voltam, mi a véleménye a szakorvosnak róla. Egyetlen egyszer sem szóltak miatta.

Mitől egészségesebb a mosható pelenka, mint az eldobható?

Több szempontból is jobb a babának a mosható pelenka, mint az eldobható. Csak kivonatosan: A mosható pelenka szellőzik, megóvja ezzel a kicsit a befülledéstől, és a fiúk heréit a magas hőmérséklettől, ami árt nekik. A csípőt ortopédiailag jótékony terpesztartásban tartja. A baba bőrét nem irritálja, mivel nem tartalmaz vegyi anyagokat. Így popsikrémekre sincs szükség. A mosható pelenka bőrbarát tulajdonságairól itt olvashatunk részletesen.

Partnerek

Joomla Extensions
Joomla Extensions