Csimota Pelenka

Keresés


Részletes keresés

A kosár tartalma

0 Products - 0,0 Ft
Go to cart

GYIK

Blog

Elmélkedéseim a pelenka fertőtlenítés módjairól és szükségességéről

Nagyon sokszor újra és újra felmerülő kérdés a pelenkák fertőtlenítése. Sokan sokféle módszert alkalmaznak. Egyszer egyik módszer jön divatba aztán amint kiderül róla, hogy nem túl hatékony, azután egy másik.
  • Régen még nagyanyáink hypóban áztatták a pelenkákat, szerencsére ez ma már idejétmúlt megoldás
    Amikor én kezdtem, akkor az volt a bevett szokás, hogy ecetes vízben tároltuk a pelenkákat, és ecettel öblítettünk. Erről sajnos elterjedt, hogy káros a pelenkáknak. (ez tévhit, de majd egy másik bejegyzésben írok róla)
  • Később megjelent a száraz tárolásnak nevezett módszer teafa olajjal. Nos erről is kiderült, hogy a teafa olaj ilyen kis mennyiségben (pár csepp a vödör tetejére) csak szagokat fed el egy darabig, de fertőtlenítő hatása ebben a mennyiségben nincsen.
  • Ezt követően a fertőtlenítő hatású öblítőszerek jöttek divatba. a gond csak az ezekkel, hogy alapvetően semmi szükség a pelenkák esetében az öblítőszer használatára, sőt kifejezetten ellenjavalt, mivel csökkenti a pelenkák nedvszívó képességét.
  • A száraz tárolás mellékhatása, hogy  a pelenkáknak kellemetlen szaga lett, ami mosás után is megmaradt. Erre elterjedt az un. ammónia mentesítési procedúra. Ez azért érdekes, mert az ammónia egy gáznemű anyag, ami sima vízben is nagyon kiválóan oldódik. Vagyis semmi különösebb procedúra nem szükséges az eltávolításához. Az egy másik kérdés, hogy ha a kellemetlen szagokat okozó baktériumok benne maradnak a pelenkában, akkor azok folyamatosan gondoskodnak az utánpótlásról. Az ammóniamentesítésnek nevezett folyamat tehát valójában egy aktív fertőtlenítés, aminek során Natrium perkarbonát segítségével elpusztítják a pelenkában a kellemetlen szagokat okozó mikroorganizmusokat. Persze erre nem is lenne semmi szükség, ha nedves tárolást és rendszeres 60 fokos mosást alkalmazunk, ahol el sem tudnak szaporodni.

De vajon szükséges-e egyáltalán a pelenkákat külön fertőtleníteni?

Bővebben: Elmélkedéseim a pelenka fertőtlenítés módjairól és szükségességéről

Engem csak érdekelne, hogy miért akarsz textilpelust használni. Környezetkímélés?

A fenti hozzászólás több helyen is megjelent, ahol a mosható pelenkázásról kérdezősködtek kezdő anyukák. Általában igyekszem mindenhova válaszolni, de már annyira zavaró volt, hogy ennek hatására elindítottam ezt a blogot, ahova a mindennapi benyomásaimról szeretnék írni. Ez nem egy tematikus tájékoztató lesz, arra ott van a textilpelus világ, hanem egy napló.
Imádom mikor néhányan olyan dologról adnak jó tanácsokat (vagy azt hiszik, hogy jókat) amit soha ki sem próbáltak, és halvány dunsztjuk sincs róla mi fán terem.
Igen a hagyományos pelenka használható pelenkázásra. A tudomány elég sokat fejlődött. Így már azt is tudjuk, hogy teljesen felesleges hipózni meg kézzel dörzsölgetni, mert a mosógépben 60 fokon ez megy magától.
Egy pelenkakészlet ára ha sima úgynevezett "tetra pelenkát" veszünk alapul:
kényelmes 3-4 napi mosás esetén napi 8 cserével számolva 30-40 db tetra pelenka és ehhez 6 db PUL pelenka külső (a modern egészséges légáteresztő fajta amibe nem fülled bele a popsi) 1 db tetra ára (a jobbaké) 500 Ft a külsők ára (a jobbaké) átlag 4000 Ft így könnyen kiszámolható, hogy a szett ára: 44000 Ft
ez a beruházási költség.
Erre jön a napi használati költség, ami esetünkben a mosás. Kapd elő a mosógéped használati útmutató könyvét és nézd meg (mindegyikben benne van) mennyi vizet és energiát használ el egy 60 fokos ciklus alkalmával. Az enyém 7 kg-os, amit ki sem tölt a 30 db tetra amit ki kell mosni alkalmanként. Így először be kell tenni egy 15 perces gyorsmosásra , aztán mehet mellé törülköző, ágynemű, más babaruha, ami bírja a 60 fokot. A mosás ára így pelenkánként elenyésző 5 Ft körül van.
3 év alatt napi 8 pelenka 3*365*8=8760 db pelenkacsere ennek mosási költsége: 43800 Ft
Használhatsz még kakifogó papírt, aminek darabja 5-10 Ft között van. De mivel csak a kakisat kell kidobni (ha csak pisis lett, mosd ki a pelenkákkal) így nem fogy annyi belőle mint az eldobható pelusból. Napi 2-3 max.
3 év alatt átlag napi 3 db 32850 Ft megy el erre a költségre. De ezt nem kötelező használni. A kakit le lehet zuhanyoztatni a WC-be papír nélkül is.
Így összesen 3 év alatt költöttünk a pelenkázásra 44+43,8+32,85=120,650 Ft-ot.

Bővebben: Engem csak érdekelne, hogy miért akarsz textilpelust használni. Környezetkímélés?

Joomla Extensions
Joomla Extensions